Szemétből olaj

Egy amerikai cég szerves hulladékok újrafeldolgozásával kíván olajat előállítani.

Az olaj, technikai eszközeink működéséhez ma, alternatív energiaforrások hiányában elengedhetetlen, vagyis - kis túlzással - jelenlegi civilizációnk fennmaradása is az olajkészletektől függ - egyelőre.

Természetesen felmerül a kérdés, ha ilyen fontos az olaj, akkor miért nem próbálunk meg mi magunk, a természet munkáját követve előállítani nyersolajat. Ez a felvetés ugyan jogos, és valóban a természet is csupán a földkéregben található élőlények maradványait „kezeli” igen nagy nyomás alatt, ám a földrétegek alatt zajló folyamat esetében az a probléma, hogy az alapelemekből csak évmilliók elteltével alakul ki az általunk oly áhított nyersolaj.

Egy amerikai társaság azonban arról számolt be, nekik sikerült a számunkra nem túlságosan közeli évmilliókat jelentő várakozási időt jelentősen csökkenteni. A New York államban bejegyzett Changing World Technologies szabadalmaztatta speciális hőkezeléses eljárással bármilyen szerves anyagot képesek átalakítani olajjá.
A vízzel, nagy nyomással és hővel operáló rendszer segítségével előállított nyersolajat azután el lehet adni finomítóknak, feldolgozóüzemeknek.

Az eljárás alapjait már a ’60-as években kidolgozták, de akkor még nem volt eléggé hatékony, a CWT szerint az általuk továbbfejlesztett módszer viszont jó minőségű olajat képes már előállítani. Az olajüzem nem károsítja a környezetet, és egyetlen melléktermékeként víz keletkezik.

Az első kereskedelmi célú, ilyen elven működő üzem Amerikában idén áprilisban kezdte meg tevékenységét, ahol napi 200 tonnányi szerves hulladékot - nevezetesen baromfiüzemek hulladékát - dolgozzák fel. Ezek az anyagok eredetileg alapvetően állateledelekbe kerültek, de a BSE-hez hasonló megbetegedések okán az Egyesült Államokban ezzel a céllal már nem lehet felhasználni - hasonló szabályokat vezetett már be Nagy-Britannia is, így a baromfi feldolgozók számára új reménysugarat jelenthet a rendhagyó olajipari termelés beindulása.

Ráadásul az ilyen üzemekben nem csupán állati maradványokat lehet felhasználni, de gumihulladékot, műanyagokat és háztartási szemetet is képes eredményesen feldolgozni - állítják a CWT szakemberei.

stat