Kastélytúrák Marienbadból

A német határ melletti cseh üdülővárosban nemcsak a gyógyhatású víz élvezete miatt telik kellemesen az idő. A város kulturális élete, múzeumai, színházai és kaszinója is maradandó élményt jelentenek, akárcsak a környékbeli kirándulások. Ezúttal Marienbadból induló kastély- és vártúrára hívjuk olvasóinkat.

A Metternich Kastély Kynzvart
Marienbad (Marianske Lazne) és Franzesbad (Frantiskovy Lazne) között, a német határtól mindössze nyolc kilométerre található a Metternich Kastély Kynzvart. A XVI. században épült kastélyt 1820 és 1833 között a bécsi építész, Pietro Nobile barokk stílusban alakította át az osztrák kancellár, Clement Wenzel Lothar, Metternich-Winneburg herceg számára. A teljesen felújíttott és és látogatható kastély egy hatalmas park közepén áll, harmonikus képet alkotva a környező tájjal. Mai stílusa a bécsi klasszicizmust és a francia imperializmust idézi, és egyik ritka példája a reprezentatív vidéki rezidenciáknak. Egykori tulajdonosa, Metternich herceg (1773-1859) a XIX. századi Európa egyik vezető politikaformálója volt. A Kynzvart kastélyban egyebek mellett jelentos érme-, medál-, porcelán- és fegyvergyűjtemény van. Híres könyvtárában egyedi kéziratokat is őriznek.

A Becov kastély
A Tepla folyó melletti kastélyt és a hozzá tartozó területeket elsősorban a környék ásványkincsekben gazdag bányái tették fontossá. A kastélyt az 1300-as években a gazdag Osek (Riesenburg) család építtette és lakta egészen 1407-ig. Ezután a birtok számtalan tulajdonosváltás után a Pluh család tulajdonába került, amely különös gondját viselte az épületnek. A kastély lett a számtalan bányával és környékbeli erőddel rendelkező család központi rezidenciája. A családfő Kaspar Pluh azonban egy Habsburg-ellenes felkelésben való részvétele miatt elveszítette Becovot, amely ideiglenes tulajdonosok keze alatt sínylődött hosszú évekig. Aztán 1813-tól a második világháború végéig a belga Friedrich Beaufort-Spontini uralta.
A több épületből álló komplexum jellegzetessége a sziklán álló kéttornyos, gótikus kastély. Az egykori tulajdonosok lakótornyát XVI. századi falfestmények díszítik. A kastélyhoz egy 1400 körül épített kápolna is tartozik, amelyben 1985-ben egy elrejtett XII. századi Szent Maurus relikviát találtak. Érdekesség, hogy - egy XIX. századi terv szerint - neo-gótikus stílusú luxusrezidenciává akarták átalakítani az épületegyüttest. Végül azonban a kastélynak csak egy kis részét építették át, a többi eredeti középkori formájában látható. Az épületet jelenleg felújítják, de a munkálatok alatt is látogatható.

Gutstejn vára
Az egykori gótikus kastélynak ma csak romjai láthatók, illetve a viszonylagos épségben megmaradt, 25 méter magas tornya. A kastélyt a XIII. században építették, egyik fontos történelmi emléke az 1422-es ostroma, amelynek során bevehetetlennek bizonyult a husziták számára.

Trebel
A Wolf Peak lábánál a Volfstejn lovagok építettek kastélyt a XII. század első felében. Az épület olyan megpróbáltatásokat élt át a századok folyamán - például kaszárnya is volt egykor -, hogy már 400 évvel ezelőtt romnak nyilvánították. Ennek ellenére érdekes kirándulási célpont.

stat