Globális felmelegedés (és lezüllés)

Globális felmelegedés (és lezüllés)

Milyen kedves dolog volt a lét, talán még nem is olyan rég - dúdolta magában a rádióban nemrég hallott dalt. Gyermeki arca elégedetten sugározta a gondtalanság illúzióját. Szemei az öreg nagyapát kutatják, és hamarosan rá is találnak a ház melletti padon ücsörögve.
Szaladva kiáltja: - Nagyapa, nagypapa! Nézd, milyen aranyos kiscicát kaptam! - mutat arcával az ölében pihenő szőrgombolyagra.

kívülálló:

Távolból egy valamiféle űrjármű kabinjából kinéz valaki, majd odafordul egy magához hasonló kinézetű illetőhöz:

- A franc egye meg, síelni jöttünk és erre... Mi találunk itt? Átkozott forróságot. Jól átvert a nyomorúságos utazási iroda információs asszisztense, mikor azt hadoválta azon az émelyítő hangján: „Ezzel garantáltan meg lesznek elégedve, legutóbbi ügyfeleink jelezték, hogy 20000 éve jégkorszak tombol a bolygó teljes felszínen." - utánozza amazt és dühöng szinte lélegzetvétel nélkül a furcsa kinézetű lény.
- De azt ne feledd, hogy azt is mondta, hogy elég rég járt erre bárki is! - emlékeztette társa a rideg tényekre.
- Á, ezt belekalkuláltam! De arra ki a franc van felkészülve, hogy a szánalmas kétlábú lakóik ennyire fázósak? Képzeld, a műszereink kimutatták, hogy nagyjából kétszáz éve eszméltek rá, hogy ez a bolygó elég hűvös egy hely számukra és azóta nagyjából mindent eltüzelnek, ami a kezük ügyébe kerül.


okozó:

Egy tévé képernyőjéből megmagyarázó kommentátor, intelligens ábrázattal próbálkozik, behízelgő hanghordozása nem teszi túl hitelessé a mondandóját:

- ...a tudósok jelenleg sokkal többet tudnak a felmelegedést kiváltó okokról, vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a legfőbb kórokozó a kétlábú teremtmények közül kerül ki. Mivel a vizsgálati módszerek egyre tökéletesedtek, sikerült leszűkíteni a kört, az egymás közt tréfásan csak homo sapiensnek (értelmes embernek!) nevezett faj egyedeire...

Milyen ócska ez a csatorna! - gondolta magában - majdnem annyira, mint az ágyon heverő kis szajha. - cigije a szája sarkából kilógott, miközben a kezével megpróbálta kitapintani a felborult üveget. Kibontotta és nagyot kortyolt belőle. Keserű íz marta a torkát, majd egyre mélyebben érzékelte az alkohol hatását a testében. Lehunyta a szemét, míg a várt hatás el nem érkezett. Aztán egyre inkább visszakapcsoltak érzékei.

- ...el fog pusztulni az emberi civilizáció. Jelenleg semelyik nemzet nem akarja komolyan csökkenteni a széndioxid kibocsátást, félnek a szavazóiktól az uralkodó pártok. Évek óta hajtogatják a környezetbarát technológiák elterjesztésének szükségességét, ugyanakkor a legnagyobb környezetszennyezők nem írták alá a kiotói egyezményt. A fogyasztás mindeközben a fejlett világban elképesztő méreteket öltött. Jól érzékelteti ezt az alábbi modell eredménye, miszerint ha a Földön élő 6 milliárd ember, egy átlagos amerikai lakos életmódját folytatná, akkor nagyjából 2,5-szer ekkora bolygóra lenne szükségünk, mint amekkorán élünk. A gyermekeink...

Gyermekeink. - fűzte a gondolatot tovább magában - A lányom csak a karrierjét hajszolja, dög nagy kocsikkal hajlandó csak az utcára kimerészkedni és akkora sznob, hogy lassan kiöntik bronzból. Pedig nem is oly rég volt, mikor nyaranta apám vigyázott rá, ekkor még olyan más volt, tudott örülni egy macskának, a nagyapja volt számára az ideál. Mi változott meg azóta?

...a tengerszint a jéghegyek elolvadásával több métert fog emelkedni, víz alá kerül Hollandia és a többi alacsonyan fekvő partközeli ország...

Úsznak majd a boldogságban - jutott eszébe a narrátor mondandójáról ez az idétlen poén. - Miért is ne? Lehet, hogy erre már igenis rászolgált ez a pökhendi és örökké elégedetlen emberiség.

...ha a hőmérséklet ingadozás eléri azt a mértéket, ami az agrárkultúránkra végzetes csapást jelenthet. Ebben az esetben a mezőgazdasági termelés, gyakorlatilag lehetetlenné válik, a jelenleg termesztett növények kipusztulnak, ami természetesen egyet jelent a tömeges éhezés beköszöntével. Annál is inkább, mivel a népélelmezés megoldására semmilyen egyéb alternatív megoldás nem áll rendelkezésre, ezért valószínűsíthető, hogy az emberiség többsége éhen halna. A probléma globális jellege miatt, hiába reménykedne bárki is abban...

- A nagyszerű tudósok! Pénzért kapható bábok többségében, akikből egy népszerű műsorban kapott médiaszereplés lehetősége nagyobb kurvát csinál, mint az előttem heverő lány. Vagy ha az nem, akkor a multik veszik meg kilóra őket, hogy aztán az érdekükbe hazudozzanak ezek a nagy és tiszteletreméltó szakemberek. - Gúnyos mosollyal emlékezett vissza a 1900-as évek sci-fi regényeire, ahol a problémákat a tudóstársadalom elitje mindig olyan könnyedén megoldotta. - Hol vannak most ők? - tette fel a kérdést magában. - Ha így folytatjuk, perceken belül lecsúszott bokszolókra kezd hasonlítani az emberi faj, akinek a túlélésre egyetlen épelméjű játékos sem fogadna. - morfondírozott magában. Majd kinézett a piszkos ablakon és látta szürke színű fellegek vonulását a néha kibukkanó hold előtt.

tünetek:

Egy orvosi rendelőben:

- Doktor úr! Mostanában nehezen lélegzem, folyamatos migrén gyötör. Pár éve kíváncsiságból megmérem a lázam minden este, és képzelje, 2-3 fokkal magasabb a hőmérsékletem, mint ami tudományosan elvárható.

Az orvos nézegeti a beteget, miközben arra gondolt, milyen elege van már az örökké nyafogó páciensekből. Közelebb hajolva elkezdi szemügyre venni az előtte tornyosuló testet, majd kisvártatva megdöbbent arccal hozza tudomására a nézelődésének eredményeit: - Nézze, nem is csoda, hogy ilyen ramatyul érzi magát. A bőrén megtelepedett egy kórokozó, amelyiket homo sapiensnek nevezünk, de a köznapi életben csak így ismerik: emberkór.
A kártevők alapból nem veszélyesek, ha kevesen vannak, talán meg sem érzi a jelenlétüket, viszont képesek rendkívül gyorsan elszaporodni. Általában még így sem túl veszélyesek, mert amellett, hogy köz-, egyúttal önveszélyesek is, gyakran egymást támadják meg és ezzel saját számukat a kritikus szint alatt tarják. Bár ezek itt...- kis szünetet tartva - eszméletlen sokan vannak...- ezután a kijelentés után baljós csend telepedett kettejük közé, miközben az orvos egy nagyítóval vizsgálódott tovább.

A beteg aggódó tekintettel végighallgatta az orvost és mikor a rajta eluralkodott félelemtől kissé szabadulni tudott, megkérdezte: - De ugye...nem halálos?

- Ezt nem lehet ránézésre megállapítani - hagyja kétségek közt a páciensét - további vizsgálatokra küldöm magát. Ott aztán majd minden kiderül. - fejezi be vészjóslóan a rendelést.

látomás:

Sokára kisarjadt az első fűszál. Mikor kidugta első bizonytalan hajtását a föld mélyéről, megdöbbent a látványtól.
Ekkor már ismét a nap sütött, de a forróság és a mindent elborító özönvíz visszahúzódóban volt. De érezte a mindent beborító elmúlás illatát.
Nem esett kétségbe, ösztönösen tudta, hogy ez neki a kezdetet jelenti.
A fordulópont itt következhetett be.
Ma az élő sztyeppe planétájának hívják.
Él és nem háborgatják békéjét csak a természet erői. Milliónyi autó rozsdásodik kopjafaként szolgálva az őket olyannyira imádó gazdáiknak. A szél vidáman füttyent, már nem hordozza lehelete a mérges gázok fuvallatát, az eső tiszta vízzel áztatja a zöldellő réteket.
Nincsenek többé gyermekek, akik ezt láthatnák, nincsen többé fényeket hajszoló festő, aki ezt papírra merevíthetné.
Nincs többé boldogtalanság, csak egyszerűen élet.

érzéki csalódás:

Egy megriadt tekintet bámul a földön fekvő döglött patkány tetemére. A nézelődő teste csontsovány, gönceinek foszló maradékai próbálnak a rajta lévő sárfoltok mögé elbújni. Arcán rég látott és zavart öröm. Három nap sok idő élelem nélkül, de most rámosolygott a szerencse...

stat