Adóbevallás elektronikusan - a zöld megoldás

Az adóbevallás 2013-ban is benyújtható személyesen, postán, valamint elektronikus úton is. Az elektronikus adóbevallásnak számos előnye van a másik két módszerrel szemben: még ha az utolsó pillanatra hagytuk is a kötelezettség elvégzését, elkerülhető az órákig tartó sorban állás, ami ilyenkor nagyon is jellemző a postákon és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.

Az elektronikus adóbevalláshoz ügyfélkapu regisztráció szükséges, ehhez azonban elég csak egyszer elmenni például egy okmányirodába, de a személyi adat- és lakcímnyilvántartás központi szervénél, valamint az állami adóhatóságnál lehetséges elkészíteni. Ha ez megvan, az adóbevallást a továbbiakban készíthetjük otthonról, a számítógépen, ezzel sem terhelve a környezetünket.

A papír alapon benyújtott adóbevallással szemben az is hatalmas előnyt jelent, hogy ebben az esetben nem kell odafigyelni az aláírásokra, ugyanis az ügyfélkapu rendszere tartalmazza az adatainkat, így az ehhez használt azonosító és jelszó egyenértékű az aláírással. Ez azért is jelenthet nagy könnyebbséget, mert sok bevallás azért érvénytelen, mert lemarad róla egy vagy több kézjegy – papír alapon ugyanis minden oldalt szignálni kell, ahol az aláírás előre nyomott jele látható.

Az elektronikus adóbevallás elkészítését is megkönnyítik az erre a célra fejlesztett programok, melyek néhány kattintással letölthetők a NAV honlapjáról. A telepítés egyszerű, nem igényel különösebb informatikai ismereteket, a programok – a telepítőkhöz hasonlóan – magyarul vannak, és bárki számára minden nehézség nélkül használhatók.

stat