Napfürdő hatása és kezelése

Alig várjuk a hétvégét, hogy a pokrócot a táskába dobva elinduljunk a vízpartra, és a teljes napot ott töltsük a nap melengető sugarai alatt. Egy többórás kiadós napfürdő után mindannyian érezhetjük a nap UV-sugarainak káros utóhatásait: égő bőr, piros duzzanatok, akár 2 napon át is eltartó fájdalom, vízhólyagok. Az UV-sugarak nem válogatnak, az "áldozat" ugyanúgy lehet sötétebb bőrű ember, mint fehér bőrű. Persze a vörös vagy szőke hajú, kék szemű típusoknak van általában a legtöbb félnivalójuk. A szervezet ugyanis a nap UV-sugarainak hatására melanint termel. A melanin - hogy védelmezze a bőrt -, megfesti a bőrt, így leszünk barnák. Minél tovább tartózkodunk a napon, annál több melanin termelődik, azonban bőrtípusonként különböző idő elteltével lelassul az anyag termelődése, innentől kezdve pedig nincs további védelem, csak megégés.

A kutatók eddigi tapasztalatai szerint a bőrre kent különféle napkrémek sokakban a téves "nincs mitől félni" képzetet váltják ki. A rendszeresen erős UV-sugárzásnak kitett bőr még a naptejek alkalmazásával is gyorsabb öregedést mutat.

Nézzük meg először is, melyik UV-sugár hogyan hat a bőrre:

UV-B-sugarak - Magas intenzítású sugarak, amelyeket a bőr felszíni rétege nyel el. Az azonnal bőrleégés tüneteinek közvetlen okozói.

UV-A-sugarak - Kevésbé intenzív sugarak, melyek a bőr mély rétegeibe jutva hosszú távú károsodást - korai ráncosodást - okoznak.

Mindkettő sugárfajta növeli a szabad gyökök számát, melyek szabad oxigénmolekulák és egyetlen céljuk a szervezet mihamarabbi elöregítése, egészséges molekuláinak roncsolása.

A napvédő szerek többsége sajnos még mindig csak az UV-B sugarakat blokkolja, vagyis véd a leégéstől, de a napnak köszönhető idő előtti öregedést nemigen segít megelőzni. Egy amerikai egyetem kutatóorvosa, Douglas Darr, Ph. D. arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan napkrémeket vásároljunk, amelyekben oxybenzon, illetve methoxycinnamát található, ezek ugyanis elnyelik az UV-A-sugarakat is!

Betartandó jótanácsok

 •     Délelőtt 10 és délután 3 óra között sose feküdj ki a napra!
 •     Használj minimum 15-ös faktorszámú védőkrémet, ha úszni vagy mozogni fogsz a vízparton. Legyen a krém vízálló, de az sem árt, ha úszás után ismét kensz a bőrödre!
 •     Felhős napokra ugyanezek a szabályok érvényesek!
 •     Ha szedsz valami gyógyszert, győződj meg annak mellékhatásairól, mert az olyan antibiotikumok, mint pl. a tetracyklin és a sulfa allergiás reakciókat válthatnak ki a napsugarak által ért területeken!
 •     Mindig legyen nálad fehér póló, sildes sapka vagy kalap és napszemüveg!
 •     Készülj egy jó üveg ásványvízzel, hogy megadhasd bőrödnek és szervezetednek a sok elvesztett folyadékot!
 •     Olyan naptejet vásárolj, amely nem szennyezi a vizeket!


Segítő tápanyagok

Alapvető szerepük van az antioxidáns hatású - szabadgyök "ölő" - szelénnek, E- és C-vitaminnak. Ezek belülről fogják ellenállóbbá tenni a bőrt, az UV-sugarak nem lesznek képesek oly nagymértékben leapasztani a bőr antioxidáns készleteit. Napozás előtt vegyünk be egy E-vitamin kapszulát és használjunk C-vitamin és E-vitamin tartalmú testápolót. E-vitaminból a napozás után - különösen leégéskor - 1-2 napig továbbra is szedjünk be 1-1kapszulát, de közvetlenül a sérült bőrfelszínre is kenhetjük. A szelén -napozás előtti - adagja 50-100 mikrogram legyen, ennél több egyszerre mérgező hatású lehet, ezért orvossal konzultáljunk róla. Balzsamnak cink-oxid tartalmú terméket keressünk!

Megtörtént a baj?

 •     A leégést követő 48 órában alkalmazz rendszeres hideg borogatást (ne jeget)!
 •     Jó hatásúak lehetnek az aloe-alapú, erre a célra gyártott krémek.
 •     Tartózkodj a kommersz testápolók használatától, mert csökkenthetik a bőr hőleadását!
 •     Ne használjunk olajalapú ápolószereket, se balzsamokat!
 •     Használj antibakteriális tusfürdőt vagy szappant, az meggátolja a fertőzések kialakulását! Csak óvatosan az egyéb illatos tusfürdőkkel, ezek irritálhatják a bőrt.
 •     Legyen intenzív a folyadékbeviteled, az segíteni fogja a bőr regenerációját.
 •     Ha láz, vízhólyag, szédülés vagy látászavar lép fel, forduljunk orvoshoz!

Érzékenységi teszt

A napsugárzás okozta bőrrák jelenleg a világon a legelterjedtebb rákos megbetegedés. Végezd el az alábbi tesztet, hogy megtudd, mekkora hajlandóságot hordozol magadban a napozás okozta káros bőrelváltozások kialakulására. Ne feledd, van mód a megelőzésre, ha betartod a fenti egyszerű szabályokat!

stat