Rembrandt rejtély

Beigazolódott egy francia magángyűjtő feltételezése, miszerint az egyik, mintegy 300 éve készült festmény, amely egy kecskeszakállas, vállig érő hajú orosz arisztokratát ábrázol bársonysapkával a fején, valójában Rembrandt önarcképe.
   
Az amszterdami „Rembrandt örökség Kutató Központ” művészettörténészei három éven át tanulmányozták a vásznat röntgen- és UV sugarak segítségével, miközben eltávolították a festék legfelső rétegeit. Végül is megállapítást nyert, hogy az orosz udvari arisztokrata képe Rembrandt önarcképére lett ráfestve. Úgy vélik, Rembrandt ezt a képet 1634-ben festhette, 28 esztendős korában. Pár évvel később egy Hovert Flinck nevű tanítvány festette rá a többi részletet, mivel egy orosz vevőnek akarta eladni a képet.

A vászon további sorsáról kevés információ van, a vevő nyilván elvitte azt magával Oroszországba. Ezután csak 1935-ben bukkan fel újabb nyom a képről, amikor is egy francia magángyűjtő arra kérte a restaurátorokat, vizsgálják meg, vajon a kép nem a holland géniusz ecsetje alól került e ki? Ez a gyűjtő 1966-ban átadta a képet az amszterdami „Rembrandt örökség Kutató Központ”-nak. A hozzáértőknek azonnal szembeötlött, hogy a képen lévő portré feltűnő egyezést mutat Rembrandt önarcképeivel.

Ugyanakkor először kételkedtek a kép valódiságában, mert nem tükrözte vissza a rembrandti eleganciát. Mostantól ez a kérdés is megválaszoltnak tekinthető.

A holland mester képét - amely egyébként a Sotheby’s aukcióján kiállításra kerül - most 8 millió euróra becsülik. John Gordon szakértő elmondása szerint, amíg azt hitték, hogy a kép csak részben Rembrandt munkája, értéke nem haladta meg a 200 ezer font sterlinget.

Az újonnan azonosított önarckép március 16-ig Amszterdamban, a Rembrandt-ház múzeumban volt kiállítva, ahová 1995-ben került. Nagy-Britanniában először csak az aukción lesz bemutatva a közönségnek.

Napjainkig a mesternek mintegy 80 önarcképe ismeretes. Ernst van de Wetering professzor úgy vélekedik, Rembrandt nem „tetszelgésből” festette meg önmagát oly gyakran. Szerinte a mester lehetővé akarta tenni, hogy stúdiójának és számos kiállításának a látogatói vásárolhassanak a művész arcképéből egy-egy példányt és magukkal vihessék. Ez a mostani önarckép egyébként egy abból a háromból, amelyek eddig magángyűjteményekben voltak.

stat