Miért esik a hétvégén?

Nem, ez nem csak a rossz szerencse, az időjárás tényleg rosszabb a hétvégéken. Az Arisona State University két professzora kimutatta, hogy Amerikában a keleti parton 22%-kal magasabb annak az esélye, hogy vasárnap essen, mint, hogy hétfőn. Randall Cerveny és Robert Bailing Jr. szerint az esős hétvégéket a nagyobb arányban használt kocsik által okozott légszennyezés eredményezi.

A kutatók azt vették észre, hogy a légszennyezettség és a csapadék szintje hét napos ciklusokban mozognak. Mivel a keleti parton az uralkodó szél kelet felé fúj, Cerveny és Bailing egy az északi Atlanti óceánon lévő Sable szigeten felállított figyelőállomáson gyűjtötték össze az adatokat. A talajszinten mért ózon és szénmonoxid - a két legismertebb légszennyezők - szintekről befolyó információk egy heti ciklust mutatnak, ami pontosan követi a helyiek autóhasználati szokásait. A légszennyezettség a hét vége felé a legmagasabb.
Hasonló körforgást találunk az esőzésnél is. A hétfő és a kedd számít a legszárazabb napoknak, míg a szombat és a vasárnap a legelázottabb.

A kutatók teóriája jelenleg az, hogy a szennyezett levegő több napfényt nyel el, így felmelegszik és felemelkedik. Mikor magasabb régiókba ér, lehűl, felhő válik belőle, és bőrig áztathatja a vasárnapi kirándulókat. Miután ezek a változások lassan mennek végbe, a rossz idő akár csak napokkal a csütörtök-pénteki nagy autósdugók után jön meg.

A légszennyezettség, úgy tűnik, hogy a hurrikánokra is hatással van. Az adatok szerint a hurrikánok gyengébb erővel támadnak, hogyha hétvégén érik el a partokat. A kutatók szerint ez azért lehet, mivel a levegő szennyezettsége növeli a hurrikán peremén az esőzés esélyeit, s így ez gyengíti a hurrikán erejét, mielőtt elérné a szárazföldet. 

stat