Maldív-szigetek

Magyarországtól jó 8000 km-re, az Indiai szubkontinens dél-nyugati csücskénél rátalálhatunk a paradicsomra. Úgy hívják Maldív-szigetek. Egy majdnem 2000 szigetből álló, fantasztikus korallzátony fűzér. Az Indiai-óceán hőmérséklete arrafelé szinte mindig 27, a levegőé pedig több mint 30 Celsius fok. A páratlan tengeri élővilág mellett a fehér homok teszi a világon egyedülállóvá a vidéket.

A gyönyörű fehér homok nem más, mint finom koralltörmelék és talán hihetetlen, de a korallevő halak széklete, a tápcsatornájukon végigvonult emészthetetlen mészkőszerű por. Ebbe rakják tojásaikat a teknősök, sőt ebből és a nagyobb koralldarabokból építik házaikat a sri lankai és indiai származású maldívok.

A Maldív-szigetek többsége sivatagos, tápanyagban szegény, ráadásul az alig házhelynyi szárazfölddarabok több kilométer távolságra vannak egymástól. Ezért sokáig nem értették, hogyan kerülnek növények, például kókuszpálma a szigetre. A 19. században egy angol utazó megfejtette a rejtélyt. A kókuszpálmák magja, a kókuszdiók az óceán hullámain érkeztek. Végül szép 10-15 méter magas fákká váltak, tetejükön az őslakosok kedvenc táplálékával, a kókuszdiókkal.

Ezen a vidéken háromféle sziget van. A helyiek által benépesített szárazföldek, a világ nagy szállodaláncai működtette luxusbungalókkal teli nyaralószigetek és a lakatlanok. A szigeteket szegélyező korallzátonyok kristálytiszta vizű lagúnák százait alakították ki. A lagúna szó eredeti értelmében tó, tengeröblöt jelent. A lagúnák környékén a legváltozatosabb színekben pompázik az óceán.

A türkizkék óceánban pedig igazi öröm a búvárkodás. Legfőképpen azért, mert az élővilág a víz alatt jóval változatosabb, mint a felszínen. Halfajok százai tobzódnak már a felszín közelében is. A víz alatti világ bár látványos, már koránt sem olyan, mint mondjuk 1998 előtt volt. Akkor ugyanis a rendkívül erős El Ninjo jelenség miatt túlmelegedett az óceán és a korallok tonnaszámra pusztultak el.

A globális éghajlat-módosulások még ha csak néhány hónapig is tartanak, rendkívüli károkat tudnak okozni, víz alatt, víz fölött egyaránt. Még a földi paradicsomban is, ahol minden békésnek és érintetlennek tűnik.

stat