A palagáz kitermelés története

A palagáz egy olyan típusú gáz, amely a földgázzal szemben nem a talaj alatti nagy kiterjedésű pórus rendszerekben, hanem pala képződmények apró üregeiben és csatornáiban található. Ez a fajta gáz a természetben igen nagy mennyiségben fordul elő, és manapság már könnyedén ki tudják nyerni a pala- alakzatokból.

Ráadásul ezek a pala képződmények természetes gázokban és petróleumban is bővelkednek. Éppen ezért is fontos lépés, hogy a különböző bányászati technológiák és a hidraulikus töréstechnika jelentős fejlődésének köszönhetően, napjainkban egyre nagyobb mennyiségű palagázt tudnak kitermelni, ráadásul mindezt egyre gazdaságosabban is.

Bővebben: A palagáz kitermelés története

Globális felmelegedés (és lezüllés)

Globális felmelegedés (és lezüllés)

Milyen kedves dolog volt a lét, talán még nem is olyan rég - dúdolta magában a rádióban nemrég hallott dalt. Gyermeki arca elégedetten sugározta a gondtalanság illúzióját. Szemei az öreg nagyapát kutatják, és hamarosan rá is találnak a ház melletti padon ücsörögve.
Szaladva kiáltja: - Nagyapa, nagypapa! Nézd, milyen aranyos kiscicát kaptam! - mutat arcával az ölében pihenő szőrgombolyagra.

kívülálló:

Távolból egy valamiféle űrjármű kabinjából kinéz valaki, majd odafordul egy magához hasonló kinézetű illetőhöz:

- A franc egye meg, síelni jöttünk és erre... Mi találunk itt? Átkozott forróságot. Jól átvert a nyomorúságos utazási iroda információs asszisztense, mikor azt hadoválta azon az émelyítő hangján: „Ezzel garantáltan meg lesznek elégedve, legutóbbi ügyfeleink jelezték, hogy 20000 éve jégkorszak tombol a bolygó teljes felszínen." - utánozza amazt és dühöng szinte lélegzetvétel nélkül a furcsa kinézetű lény.
- De azt ne feledd, hogy azt is mondta, hogy elég rég járt erre bárki is! - emlékeztette társa a rideg tényekre.
- Á, ezt belekalkuláltam! De arra ki a franc van felkészülve, hogy a szánalmas kétlábú lakóik ennyire fázósak? Képzeld, a műszereink kimutatták, hogy nagyjából kétszáz éve eszméltek rá, hogy ez a bolygó elég hűvös egy hely számukra és azóta nagyjából mindent eltüzelnek, ami a kezük ügyébe kerül.

Bővebben: Globális felmelegedés (és lezüllés)

A Zöldek Pártja hazai élelmiszereket tenne a boltok polcaira

A Zöldek Pártjának egyik legfontosabb törekvése, hogy hozzásegíthesse a lakosságot egészsége megőrzéséhez azzal, hogy támogatja a környezetbarát mezőgazdasági technológiák meghonosítását, ezzel biztosítva, hogy a boltok polcaira valóban egészséges, vitamin- és tápanyag dús, káros anyagoktól mentes élelmiszerek, zöldségek-gyümölcsök, húsok, tej és tojás kerülhessen. A nagyüzemi körülmények között történő zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve állattenyésztés csak egy szűk réteg anyagi érdekeinek kedvez; a lakosság érdekeinek, egészségének semmiképp.

Bővebben: A Zöldek Pártja hazai élelmiszereket tenne a boltok polcaira

Miért esik a hétvégén?

Nem, ez nem csak a rossz szerencse, az időjárás tényleg rosszabb a hétvégéken. Az Arisona State University két professzora kimutatta, hogy Amerikában a keleti parton 22%-kal magasabb annak az esélye, hogy vasárnap essen, mint, hogy hétfőn. Randall Cerveny és Robert Bailing Jr. szerint az esős hétvégéket a nagyobb arányban használt kocsik által okozott légszennyezés eredményezi.

A kutatók azt vették észre, hogy a légszennyezettség és a csapadék szintje hét napos ciklusokban mozognak. Mivel a keleti parton az uralkodó szél kelet felé fúj, Cerveny és Bailing egy az északi Atlanti óceánon lévő Sable szigeten felállított figyelőállomáson gyűjtötték össze az adatokat. A talajszinten mért ózon és szénmonoxid - a két legismertebb légszennyezők - szintekről befolyó információk egy heti ciklust mutatnak, ami pontosan követi a helyiek autóhasználati szokásait. A légszennyezettség a hét vége felé a legmagasabb.
Hasonló körforgást találunk az esőzésnél is. A hétfő és a kedd számít a legszárazabb napoknak, míg a szombat és a vasárnap a legelázottabb.

Bővebben: Miért esik a hétvégén?

stat