Napfürdő hatása és kezelése

Alig várjuk a hétvégét, hogy a pokrócot a táskába dobva elinduljunk a vízpartra, és a teljes napot ott töltsük a nap melengető sugarai alatt. Egy többórás kiadós napfürdő után mindannyian érezhetjük a nap UV-sugarainak káros utóhatásait: égő bőr, piros duzzanatok, akár 2 napon át is eltartó fájdalom, vízhólyagok. Az UV-sugarak nem válogatnak, az "áldozat" ugyanúgy lehet sötétebb bőrű ember, mint fehér bőrű. Persze a vörös vagy szőke hajú, kék szemű típusoknak van általában a legtöbb félnivalójuk. A szervezet ugyanis a nap UV-sugarainak hatására melanint termel. A melanin - hogy védelmezze a bőrt -, megfesti a bőrt, így leszünk barnák. Minél tovább tartózkodunk a napon, annál több melanin termelődik, azonban bőrtípusonként különböző idő elteltével lelassul az anyag termelődése, innentől kezdve pedig nincs további védelem, csak megégés.

Bővebben: Napfürdő hatása és kezelése

Rembrandt rejtély

Beigazolódott egy francia magángyűjtő feltételezése, miszerint az egyik, mintegy 300 éve készült festmény, amely egy kecskeszakállas, vállig érő hajú orosz arisztokratát ábrázol bársonysapkával a fején, valójában Rembrandt önarcképe.
   
Az amszterdami „Rembrandt örökség Kutató Központ” művészettörténészei három éven át tanulmányozták a vásznat röntgen- és UV sugarak segítségével, miközben eltávolították a festék legfelső rétegeit. Végül is megállapítást nyert, hogy az orosz udvari arisztokrata képe Rembrandt önarcképére lett ráfestve. Úgy vélik, Rembrandt ezt a képet 1634-ben festhette, 28 esztendős korában. Pár évvel később egy Hovert Flinck nevű tanítvány festette rá a többi részletet, mivel egy orosz vevőnek akarta eladni a képet.

Bővebben: Rembrandt rejtély

stat